Ramadhan Yang Datang, Syawal Yang Disambut

Alhamdulillah,tidak lama lagi bulan Ramadhan akan tiba jua. Dalam bulan itulah umat Islam akan menunaikan fardu puasa di siang hari. Seperti mana yang telah kita sedia maklumi, pada masa itulah bermacam-macam iklan di media massa akan menampilkan iklan hari raya. Dari iklan pakaian, iklan makanan, dan macam-macam lagi.

Mungkin sekarang ini sudah banyak pasaraya-pasaraya besar di negara kita ini yang sudah mula memasang iklan. Dan mungkin ada juga di kalangan kita yang sudah mula membeli pakaian-pakaian raya. Dengan alasan bila sudah dekat raya nanti dah tak sempat nak membeli kerana orang ramai sudah membeli macam-macam barang.

Nampaknya bulan Ramadhan yang datang tetapi kita dah berniat nak sambut raya. Itulah mentaliti orang-orang kita sekarang. Sebenarnya kita tidak faham lagi apa sebenarnya ajaran Islam. Kita ni mungkin dah semakin jauh dengan maksud ajaran Islam itu sendiri.

Mungkin kita sendiri yang tidak mahu mempelajari ajaran Islam yang sebenar. Dah tua nanti barulah kita nak pi kelas-kelas agama.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s