Tragedi Jambatan Runtuh di Sungai Kampar.

Pagi ni aku terbaca dalam akhbar intenet tentang jambatan runtuh yang melibatkan murid-murid sekolah rendah yang sedang melakukan aktiviti perkhemahan. Menurut laporan, lebih kurang 22 orang murid hanyut. Kejadian berlaku pada jam 10.30 malam. 22 orang murid hanyut,yang terkini mayat pertama telah dijumpai, murid berbangsa India, yang lain tak tau lagi apa ceritanya. Maknanya lepas ni banyak le pihak yang kena bertanggungjawab, terutama guru-guru yang terlibat, turun naik tangga le jawabnya menjawab dengan pihak atasan.
Itulah antara resikonya menjadi seorang guru, terutama bila kita terlibat aktiviti luar yang melibat murid, banyak aspek-aspek keselamatan yang wajib diutamakan. Dan sekurang-kurangnya guru perlu ada kemahiran untuk melakukan sesuatu jika berlaku sesuatu.
Di sekolah pun kita wajib memastikan keselamatan murid-murid kita, contohnya sewaktu p&p Pendidikan Jasmani,kita bukan main ajar saja tapi kita mesti juga beri teori keselamatan pada murid-murid kita…huii…banyak betul tugas guru ni…guru ialah pemimpin. Best juga jadi cikgu ni…seronok…kadang2 tu ada juga stress…kitakan manusia biasa. Semoga Allah SWT merahmati mereka.. InsyaAllah..

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s