Tragedi Jambatan Runtuh di Sungai Kampar.

Pagi ni aku terbaca dalam akhbar intenet tentang jambatan runtuh yang melibatkan murid-murid sekolah rendah yang sedang melakukan aktiviti perkhemahan. Menurut laporan, lebih kurang 22 orang murid hanyut. Kejadian berlaku pada jam 10.30 malam. 22 orang murid hanyut,yang terkini mayat pertama telah dijumpai, murid berbangsa India, yang lain tak tau lagi apa ceritanya. Maknanya lepas ni banyak le pihak yang kena bertanggungjawab, terutama guru-guru yang terlibat, turun naik tangga le jawabnya menjawab dengan pihak atasan.
Itulah antara resikonya menjadi seorang guru, terutama bila kita terlibat aktiviti luar yang melibat murid, banyak aspek-aspek keselamatan yang wajib diutamakan. Dan sekurang-kurangnya guru perlu ada kemahiran untuk melakukan sesuatu jika berlaku sesuatu.
Di sekolah pun kita wajib memastikan keselamatan murid-murid kita, contohnya sewaktu p&p Pendidikan Jasmani,kita bukan main ajar saja tapi kita mesti juga beri teori keselamatan pada murid-murid kita…huii…banyak betul tugas guru ni…guru ialah pemimpin. Best juga jadi cikgu ni…seronok…kadang2 tu ada juga stress…kitakan manusia biasa. Semoga Allah SWT merahmati mereka.. InsyaAllah..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s