Pengurusan Kewangan Yang Betul…ntah ye…ntah idak..huhu

Assalamulaikum wbt…alhamdulillah…hari ini hari ahad, hari aku bleh rehat2 kat rumah… sebelum ni aku ada tulis tentang urus duit dan aku tak sempat nak abiskannya sebab aku dah letih nak mengadap laptop ni ha… dan aku cakap ada nak sambung sikit lagi…setelah pikir2, akhirnya aku malas nak sambung tulisan tu…sebab korang boleh cari sendiri dalam dalam internet…korang boleh tanya dengan pakcik yahoo atau pakcik google.

Ok…aku ada copy dan paste satu artikel yang mungkin ianya akan bermanfaat pada mereka2 yang berkaitan…artikel ni aku sedut dari blog cikgu tu (sebenarnya dia ni ustaz..huhuhu). Aku minta izin, dia izinkan…semoga Allah balas budi ko ni.

Aku rasa benda ni adalah sejenis teknik memanupulasikan sistem kewangan…aku kaji…kaji…mmg ianya berfungsi..tapi ko kena disiplin dalam mengurus benda ni…dan ianya bergantung pada matlamat kewangan korang ler… (macam aku ni, masih maintain lagi matlamat kewangan…hidup sederhana jer…)

Aku dah tanya pada cikgu tu, memang dia dah praktik kan teknik…memang berbaloi…

Korang boleh kopi benda nie…no hal punya.

———————————————————————————————–…………………,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,————————————————————

Pengurusan Kewangan yg Betul



Pengurusan Kewangan yg Betul


Assalamualaikum semua…

 

Pasti semua amat teruja untuk mendapat nota ini. Dan sehingga kini, saya telah menggunakan pengurusan kewangan ini dengan penuh syukur kepadaNya kerana menemukan saya dengan dot-dot ini.

 

Masalah saya dan juga anda.

 

1. Gaji bersih dalam slip gaji RM2000 or maybe RM1999 hehehe..

 

2. Tolak bayar keta… Vigo, Nissan, Dmax, Navara ( memang power), kancil, viva… ada juga sebulan RM1000.00

 

3. Tolak bil letrik, astro, relod celcom heheee , minyak … , makan2 dll ada dalam RM 900

 

4. Baki selepas gaji 30 hb tiap bulan tinggal RM10.00 aduh sedihhhhh….

 

Ini masalah tiap2 bulan aku sebelum mengenali dot … ni heheheee.

_________________________________________________________________________

 

Namun begitu….

Pernahkah anda terfikir anda sepatutnya layak untuk mendapat seperti ini….

 

1. dgn Gaji besih bulanan rm2000.00

 

2. Bayar keta Honda, Navara, Viva dll rm1100.00

 

3. Bayar bil astro, letrik, relod telfon soma la celcom, dg, macis dll… minyak, makan rm1000.00

 

Tetapi JAWAPANNYA … BENAR DAN REALITI… HALAL DI SISI UNDANG2 NEGARA MALAYSIA….

 

DUIT ANDA TETAP banyak dan banyak beribu dalam bank anda…………….hairan ker n tak pecaya ke, u ingat aku main magik ke.. mondo magik kuiii20000x ………………

Yg Menghairankan:

1. Wang Gaji pada 25 hb rm2000 tu tetap tidak berubah menjadi baki rm10 spti sblm ni …tapi yg AJAIBnye semua bil, byr keta, utang kad kridit sudah DIBAYAR… kan magic tu bro…gaji tetap tu jugak … RM2000.00 hingga ujung bulan… hujung bulan …………..

MALAH ……IA MENCECAH RM5 000, 10 000, 20 000, 30 000, 40 000 ATAU 99 000… walpun gaji bersih anda RM 2000 ke bawah!!!!!

 


Ini Rahsianya…. hehehehe
matakaji semuaaaaaa baikkkkkkk

 

( Baca paling kurang 20 kali dan jgn bg nota ini kepada orang lain tetapi anda harus SIMPAN SELAMANYA…sebagai rujukan lerrr pahammmmmm)

 

 

Aku dok perati kat sini byk sgt orang dok offer loan….macam2 jenis loan dan ramai plak yg berminat. Ni menunjukkan ramai yg tak cukup duit kat sini.
Macamana pun, tu hak enko org kan….nak apply loan ke tidak, sendiri apply…sendiri bayar…kan…kan…kan!!!
Tujuan aku bukak thread nie bukan nak suruh or larang enko org apply loan, tapi aku nak bagitau enko org cara enko org nak menggunakan duit loan tu agar proses pembayaran balik nanti setidak2nya kurang membebankan…

Steps nya:

1) Dapat duit loan tu nanti, enko org belilah ASB.. masuk duit pinjaman kt asb la (jgn tinggal 1 senpon baki duit loan tu melainkan ASBBBB kesemuanya…hehheee)

 

2) Ko org pergi pejabat PNB (Kalau KL, kat Jln Tun Razak.. Sabah kat Asia City lerrr sbb aku ong sabah hhehee ), tukarkan ASB ko org tu ker Sijil ASB (10min tak sampai proses tukar ke sijil ni n kena bayar ler sikit kt kerani ttu hehee ….jgn lupa bwk buku ASB yg penuh dengan wang yerrr, jangan kosong hehehe)

 

3) Ko org bwk sijil tu pergi ke bank (RHB, CIMB, MB ke recommended coz %rate rendah… aku sendiri kat cimb jer hee ) …………

then apply OverDraft Facility (OD). Biasanya proses kelulusan OD ni mengambil masa 2minggu or tunggu je la sampai bank tel heeee (CTOS and CRIS tak boleh, application kene reject nanti). kwn … RHB akan offer 95% drp jumlah sijil ASB , bunga 5.95/ year , ko org (OD limit-maksudnya duit yg ko org boleh pakai dari OD tu-eg: Kalau sijil ASB ko org bernilai RM100K, so OD limit ko org nanti RM95k…ada pahammm??)

 

4)Slepas OD ko org tu approved,sign kt bank ler… byr fee pengurusan jg tau yer… byr jer….. ko org akan dapat

a)ATM card,

b)DotCom Card <—utk internet banking-macam kat EMO duluuu, dan

c)Cheque book

 

5) Dah dapat semua nie….pakailah duit2 ko org tu.

 

Kelebihan kat sini, selain ko org boleh

-pakai duit loan tu buat bayar/belanja suka2 ati ko org….

-by year end ko org akan dapat dividen ASB (sebab ko org ada sijil….walaupon sijil tu bank pegang, tapi dividen tu tetap ko org dpt). Sbab OD interest ni cuma BLR + 0 ‘daily rest’ (yg RHB offer skrg nie, kalau tak silap aku ahhh….nak tahu lagi, tanya RHB). Makna nya kalau ko org pakai habis duit dari OD tu pada hari pertama ko org dpt OD, interest charge yg ko org kene cuma RM6,750 (BLR=6.75) selama setahun, tapi dividen ASB ko org akan dapat RM10,000 (assume 10% per year)….so, simple calculation camni pon ko org dah untunggg…. 6) next stepp…nanti ahh, penat!! aku buat menda2 ni dah lama….hasilnya at least 40% dari nett salary aku leh buat saving disamping utang2 rumah, kete, moto, creditcard….semua setel b4 gaji aku masuk lagi….semua duit poket aku pon….aku cucuk dari OD nie…pendek kata semua OD lah ok…next time aku sambung, ada lagi step2 nya….nak kene tie ngan cara penggunaan creditcard jugak…. chow!!

Okk….aku sambung steps seterusnya, sorry kalau bahasa tak brapa bagus, sebab skolah tak tinggi!

Seperti yg aku cakap kat step No 5 tu, ko org pakailah duit OD tu sebagaimana niat/hasrat ko org masa nak ambik loan hari tu….terserah, sebab tu duit ko org!

 

 

6) Ko org kene check betul2 segala due date hutang2 ko org (hutang rumah, kereta, creditcard, loans etc). Dah confirm semua due dates tu, ko org pastikan semua payment tu diselesaikan sebelum atau pada hari due date tu dengan menggunakan samada duit cash (yg dicucuk dari OD) ataupun guna cek (dah ada buku cek kannn..) Contohnya, katakan semua due date hutang2 ko org tu pada 30hb (jarang semua due date sama), so ko org kene bayar hutang2 tu pada 30hb (jika pakai cash) dan pada 27hb (jika pakai cek)….ada pahamm??

7) Selepas semua hutang2 bulanan tu dah setel, ko org kene masukkan pulak duit2 income ko org ke dalam account OD tu (OD ni sebenarnya Current Account) sehari selepas itu iaitu pada 1hb (utk meminimumkan interest charges).

8) Di antara tarikh 1hb sehingga 7hb (the best date pd 7hb… jgn tanya kenapa!), ko org mesti mengeluarkan at least 30% dari nett monthly income (kalau gaji rm1k, draw rm300) dari OD tu sebagai ko org punya monthly saving dgn cara membeli ASB lagi (yg ni jgn tukar ke sijil). Sebenarnya untuk menentukan berapa byk saving yg ko org boleh buat setiap bulan memerlukan kaedah pengiraan yg agak komplek yg mana aku rasa susah nak cerita kat sini…nak tahu jugak detailsnya, ada pengerasnya dong!! Tapi ko org tak payah ler tahu…cukup dgn 30% tu .

9) Kalau ko org ikut steps 5 to 8 tu betul2, insyaAllah hutang2 bulanan ko org semua boleh setel dan pada masa yang sama ko org akan ada fixed monthly saving. Aku bagi contohlah…let say;
a) Ko org ada ASB cert sebanyak RM100K, jadi OD ko org cuma RM9K.
b) Gaji bersih ko org RM3000 (ldlm payslip – lepas tolak epf & incometax)
c) Jumlah hutang bulanan ko org RM2000
d) Duit belanja dapur, poket, makan etc RM1000
skrg ko org just break even or kais pagi makan pagi….imposible utk buat saving kann??
e) So setiap bulan ko org hanya menggunakan +-RM1000 sahaja dari duit OD ko org yg berjumlah RM95K tu utk dibuat saving. (actually lagi besar OD ko org, lagi banyak monthly saving yg ko org boleh buat)
f) Untuk bulan seterusnya jumlah OD ko org akan berkurang kepada RM94K…tapi jumlah ASB ko org semakin bertambah setiap bulan….kan?kan?. Interest yg dikenakan adalah terlalu minima, iaitu 6.75 (BLR) per annum (coz of daily rest)

Gunalah OD tu sampai ko org mampussss…

10) utk memaksimumkan lagi cara penggunaan OD ni, ko org MESTI guna credit card and the best cc in the market is BankIslam (aku pernah cakap kat thread cc bankislam ari tu..). Tapi aku dengar skrg ni, ct bank ada offer baguss punya cc…boleh cash withdraw without charges. Kalau bankislam….setiap rm1000 ko org wdraw kene cas rm12.

11) Cara penggunaan cc and OD sekaligus pulak (part 3)….aku sambungg minggu depannnnnnnnnnn

Pada sapa2 yg nak bertanya soklan….sila kemukakan, aku akan jawab, InsyaAllah selepas part 3…..chow

soalan lagii…..??? tengah boring & rajin nie!
semua dah clear ke? kalau dah clear, next week pegi carik duit dan start…!!
kalau ko org tak buat….aku tak tahu nak cakap apa lahh, mungkin ko org bodo sombong ah kott…..hehehheee, sorry!!
sebenarnya ada cara utk ko org tentukan brapa jumlah OD yg ko org perlukan utk memaksimakan step2 yg aku bagi tuu…

Brapa gross income ko org….rm1000?…2000…3000….ko org kali kan dgn 6
eg: gross income = 1000 (ok tak art, aku buat contoh kecik je ning..)
so, rm1000 x 6 = rm6,000 (sifir 1 je ning….tak kan tak tahu kott…)
then ko org kene kira brapa jumlah hutang2 ‘bodo sombong’ ko org (hutang lapukk) terutamanya hutang CREDIT CARD, let say RM7,000.
so, jumlah OD yg ko org perlukan adalah sebanyak RM6,000 + RM7,000 = RM13,000.
Bila dah ada duit nie (rm13K) ko org buat ah OD, dan slepas dpt OD tu (lepas 2 minggu apply) perkara pertama yg ko org kene buat ialah setelkan semua hutang CCard tu (ini wajibbbbbbbb). Bayar semuaa, jgn tinggalkan sesen pon baki. Ptong CC tu buang tong sampah…then apply CC Bank Islam (sbab ko org kena pakai CC jugak nanti…aku akan explain kat part3….tak abis lagi karang. Susah oo nak wat ayat nak suruh ko org senang pahamm….). Selepas ko org dah buang CC lama tu dan CC bankIslam dah dapat, jgn ulang tabiat lama….boleh pakai CC tapi kena pakai dgn jumlah yg SAMA TIAP2 BULAN (JANGAN LEBIH DAN JANGAN KURANG…) dan semua bil CC serta bil2 yg lain di setelkan pada due date…no more hutang bodoh sombong!!
Cara nak tentukan jumlah CC yg ko org kene pakai…tunggu part 3….!!

chow!

__________________

ok…Part 3


sebelum ko org nak mula part 3 ni….ko org MUSTI/MESTI/MUST?WAJIB paham/setelkan dulu part1 and 2…

Part3 ni ko org kene ada creditcard BANKISLAM(cash wdraw RM1000 kena charge RM12 sahaja) or CTBank(yg ofer baru utk cash withdraw free of charge…cek ah ngan ctbank, bukan datoK bank).

Utk tentukan brapa jumlah penggunaan cc ko org…kena buat kira2 sikit. 1st sekali ko org kene list kan jumlah perbelanjaaan bulanan dengan SETEPAT2nya utk perkara2 di bwh:

1) Utilities bill (api, air, TMnet, Handpone, telpon umah, gas, astro, dan sebagai2 nya)
2) Minyak kete, moto, kapal selam
3) Belanja dapur/maintenance rumah/plumbing (kene shoping kat giant, tesco…coz nak pakai cc)
4) Pakaian, kasut, kosmetik, condom….
5) Apa2 lagi yg boleh pakai cc ahh…sendiri mau ingat

INGAT: Perkaras 1 – 5 kat atas tu adalah perbelanjaan seisi keluarga…bukan perbelanjaan ko sorang (utk yg dah kawin ahh…yg belum kawin, termasuk sponser awexss ahh…mampuss ah ko org!!)

Tentukan jumlahnya —> eg: RM1200 per month

Bila ko dah sure jumlah penggunaan cc ko org, ko org cek plak cc statement. Kat statement tu akan ada 2 date yg penting, a) STATEMENT DATE, b) DUE DATE.
Gap antara 2 date nie selama 20 hari….ko org cek betul2….jgn caya bulat2 cakap aku….hahahhahahhahhaahaha

kita sambung selepas pesanan penajaaa…….hahahhhahahahahaaa

Refer balik kat part3 tadi…(ni contoh jee..)
Jumlah penggunaan cc ko org = RM1200
Statemen Date = 4hb, so… Due Date = 24hb (gap = 20 hari)

Ni PENTINGGGGG…paham betul2

Ko org hanya boleh pakai cc START dari 5hb sehingga 24hb SAHAJA tiap2 bulan, iaitu selama 19hari sebulan….hari selain pada tu JANGAN PAKAI, kalau pakai jugak….sendiri tanggunggg!!

Pakai lah cc tu sebanyak RM1200 tiap2 bulan (selama 19 hari tu), jgn pakai lebihh…dan jgn pakai kurang. Tak yah tanya kenapa…buat je, nanti ko org tahu sendiri nanti….aku tak kuasa nak bagitau…!!
Kalau ko org pakai tak sampai RM1200 (nilai nie ikut kiraan budget masing2 kat part3 mula2 tadi…), please withdraw cash dari cc dan masukkan ke dlm acc OD.
Contoh:
Dari 5hb sampai 24hb tu ko org cuma pakai RM800 saja…so cashkan RM400 dari cc dan bank-in ke dlm acc OD. Jgn lah pulak membazir pakai cc just utk cukupkan amount RM1200 tu….pakai apa yg ada dlm budget bulanan je. Kalau nak kena belanja apa yg tak de dlm budget cc…withdraw duit cash dari OD or issue cheque (misalnya, nak beli TV baru….1st skali tengok ah kemampuan sendiri, kalau rasa mampu beli TV 100″, ko org beli ahh, kalau tak beli je yg 14″…perbelanjaan mcm nie, pakai OD!!..sbab benda2 mcm ni bukan ko org beli tiap2 bulan…..ada pahammm??)

Okk…skrg ko org dah pakai cc RM1200 dari 5hb ke 24hb…..katakan gaji ko org masuk 30hb, so pada 1hb ko org masukan semua gaji tu ke dlm OD (masa ni, bil + hutang2 dah setel) tapi cc statement utk bulan sebelum tu ko org belum terima lagi…kan? So ko org tak yah bayar lagiii…..tunggu punya tunggu, sampai pulak pada 5hb bulan seterusnya…pakai lagi cc sampai 24hb sebanyak RM1200 lagi (total dah pakai RM2400 nie..kan?).

INGAT…24hb bulan yg kedua tu adalah due date cc ko org…..so, plzzzzzz lah bayor sebanyak RM1200 (bayaran utk bulan sebelumnya) kat bankislam or ctbankkkkkkkk. So, ko org dah pakai RM2400, tapi just bayar RM1200 saja dulu….begitulah seterusnyaaaa…

Subtitle: Camna pulak utk perbelanjaan harian, beli rokok, tehtarik, duit poket etc??

Tunggulah sampai aku rajin….

terlupa nak bagitau….

Withdraw cash dari cc tu pada 24hb sahaja….hari lain, TIDAK DIBENARKAN. Masukkan duit tu ke acc OD pada hari dan waktu yg sama dgn ko org masukkan duit gaji bulanan ke OD…kumpul skali, jadik mcm site income ahh nieee….Duit2 dari internet nie…ko org nak masukkan ke acc OD pon bolehh….kalau masukkan ke acc aku pon…..lagiii lahhh bolehh

Subtitle: Camna pulak utk perbelanjaan harian, beli rokok, tehtarik, duit poket etc??


Pengiraan ni (dan yg sebelumnya pun) ko org kena kira utk seisi keluarga…kay!

Utk tentukan brapa jumlah cash yg ko org boleh withdraw dari OD…kena buat kira2 sikit. 1st sekali ko org kene list kan jumlah perbelanjaaan bulanan dengan utk perkara2 di bwh. Sebab sebelum ni ko org tak pernah catat perbelanjaan ko org, so aku rasa ko org kena agak2 sebaik mungkin.

1) Wang Saku (termasuk wang saku utk wife, esp kalau wife kerja)
Belanja harian…breakfast, lunch, rokok, dinner, topup hp, kedaimamak, gula2 etc
2) Perbelanjaan Pembelajaran
yuran anak2 skolah, buku2, majalah, newspaper
3) Servis kereta/motor/beskal/bot
Ambik average….sebulan brape, takkan tiap2 bulan tukar enjin kott??? Utk insuran tahunan dan roadtax…tak payah kira…sampai masa, blasah duit OD!
4) Peralatan computer/gadget
Ko org agak2 sendiri ah, apa yg termasuk dlm nie….
5) Derma/Sumbangan/Jariah
Sendiri mau ingat….esp musim2 cuti skolah nie, byk org kawinn
6) Perbelanjaan gigi dan mata…
Normally opis tak cover benda2 nie….sapa yg pakai lens tu, sila masukkan dlm budget nie.
7) Perubatan
Kalau ofis dah cover…tak yah masuk
8) Toll yg tidak membebankan rakyat!!! wakakakakkaakkakkakaaaaa
tahun depan naik lagiii…..cinabeng punya samy

So apa lagi….sendiri piker ahh….malas aku nak tolong2 sgt ko org nie, nanti naik muakkk!!

Estimated cost yg di atas tu adalah jumlah perbelanjaan harian ko org yg mana ko org boleh withdraw dari OD (bila dapat OD nanti, ko org akan dapat ATM kad skali….cucukkkk je, tapi nak cucuk nie biar pandaiii..tak kira ah cucuk apaa pun)

Sebelum ko org start benda nie…ko org kene pergi kedai runcit dulu….sebab apa?? Sebabbbb, ko org kene beli BUKU 3 LIMA…..hahhahahaahhahaaaaa

Ini seriusss…betul2 seriusss….dan memang seriusss. Ko org kene pakai buku 3lima. Page pertama atas sekali ko org kene catat budget utk let say wang saku. Katakan budget bulanan wang saku ko org RM500….so, segala perbelanjaan under ketogori wang saku utk bulan tu…ko catat kat bwh tu. By end of the month….ko akan tahu brape ko pakai wang saku enko…..kalau ada lebih, masuk savingggggg, jgn tinggal dlm OD.

Ko org boleh withdraw cash dari OD at ANY TIME, tak de pantang2, Cuma try to make sure, within budget, kalau skali2 lebih sikit ti kira okk ahh, tapi jgn selalu…pandai2 ahhh. Semua dah besar apa…dah bersunatt pon!!

Same goes to budget2 yg lain….kalau boleh buat kat page lain ahh, supaya senang nak monitor!!!

Kat sini lah ko org kene berdisiplin….dgn cara ini aku ngajar ko org jadik KEDEKUTTTT….kalau o follow, otometik ko org akan jadi kedekut, sbab ko org nak improve ko org punya saving….betul takk???

Segala lebihan duit cash yg ko org cucuk…sila BELI ASB bersama fixed monthly saving ko org pada 1hb hingga 7hb (cek tulisan aku sebelum ni…aku ada kabor)….tanya lagi…sahhh ko org makan semuttt.

Lepas 3-4 bulan….ko org akan dapat good estimate brape banyak duit cash yg ko org perlukan….so, maintain this budget.

Aku rasa….sampai tahap nie ko org ibarat dah dapat diploma….ko org dah boleh manage duit2 ko org dengan lebih baik disamping menyetel segala hutang2 bulanan with unexpected monthly saving….syaratnya 2 je iaitu DISIPLIN dan FOLLOW betul2….insyaAllah

Kita rancangg….suksess ke fail, bukan aku yg tentukan! Nak ikut…silakan, tak nak….lantak ko orgg!!

Part 4 and 5 : Advance Stage – brief sikit….penggunaan cc 1 hari selepas due date…..buka pakai tapi cashkan duit semaksimum mungkin dan masukkan kedlm OD….dgn kaedah nie, ko org boleh buat full settlement utk segala hutang2 except hutang rumahh ler…..lagi power dan lagi peningg….tapi insyaAllah!!

Ada soklan….tanya, jangan malu2…nak jumpa, aku tak layann!!

Di bawah ini den sertakan penulisan member kita di nogold yg telah di edit dgn jwpan c-foo awang, semoga dpt memberi pencerahan

1. Mohon OD facility against sijil ASB.
– Optimum amount: (Gross Income x 6) + Hutang kad kredit (RM3k)
> Lepas dpt OD…setelkan dulu semua hutang cc…buang cc lama n pakai cc bankislam (mastercard) n ctbank (visa) – option: balance transfer dr cc lama ke mastercard bank islam atau visa ctbank)

2. Bank-in nett income ke dlm akaun OD
– Semua income yg kita dapat… full time & part time
– Masuk setiap 1hb tiap2 bulan
– Cth RM1.5k

3. Withdraw ~30% drp nett income td drp akaun OD
– Cth RM450

4. Bank-in jumlah step ke-3 tu masuk ASB (Melalui buku ASB)
– Masukkan tetap pada setiap 30hb tiap2 bulan

5. Perbelanjaan bulanan yg guna kad kredit
– Segala budget yg kita biasa bayar pakai cc
– cth bill utilities, barang dapur, petrol, insuran…
– Mesti belanja within tarikh statement date (SD) dgn due date (DD)
– cth SD 10 hb, DD 30 hb (pakai cc dr 11hb hingga 30hb – 19 hari shj drpd contoh ni)
– cth budget RM1.5k

6. Cara nak bayar balik belanja guna kad kredit
– Jgn bayar dulu utk bulan semasa.
– Bayar pd bulan depan utk penggunaan bulan semasa.
– Mesti bayar tepat pd tarikh DD
– Kalau guna kurang, buat cash advance baki
– Masukkan dlm akaun OD (sama hari dgn bank-in nett income)
> bayar cc plak…next month pada 30hb, make sure tak lambat. Kalau 30hb tu hari ahad, plsbayar pada hari jumaat sebelumnya. Lebihan belanja cc…betul, masukkan balik kat OD

7. Perbelanjaan harian yg guna cash
– Semua perbelanjaan harian kita.
– W/draw dr akaun OD pd bila2 masa
– Cth duit makan, rokok, servis kereta, tol, paper, pasar malam…
– Catat semua perbelanjaan guna buku 3-5
– Cth RM800
– Kalau guna kurang drpd yg dah keluar
– Masukkan dlm akaun ASB (sama hari dgn bank-in 30% nett income)

Follow balik step 1 tadi… duplicate setiap bulan.

 

nasihat:

 

1. Pinjam duit dari bank2 tempatan dan jadikan ia wang yang berganda…. masukkan ke pelaburan yang menguntungkan.

 

2. jgn boros.

 

3. simpan dalam asb.

 

Kaedah Memaksimumkan OD anda.

Memandangkan ramai gak yang tanya tanya pasal kegunaan overdaft nie dengan lebih detaill … aku akan tunjukkan calculation dari kaedah OD…… cara kiraan nie mmg aku nak share masa TT … pasal senang nak terang kan … kalau korang tak pahamm .. terus jee aku leh terangg kan … tapi kalau kat sini … aku tak nak nampak kalau korang tak pahamm … apa yg aku takut.. korang silap paham jee … nanti korang buat lain pulak …. iskkk … abiss lak duit OD tu … heheheh ..

aku siap buat perenggann .. pasal kak aida dah tegurr… sakit mata dia baca .. pasal takde perenggan … sorry yerrkk kak … kita nak cepatt … kekadang main taip jee .. silap kee .. apa kee .. janji tak lari dari maksud yang aku nak sampai kan …. okay lah..sambung balikk ….

salah satu tujuan akaun OD nie .. kita leh buat utk maximum kan saving kita…. kata lah sebelum nie kita cuma saving RM300 sebulan…. kalau pakai method od nie .. kita leh saving RM500…. tu contoh jee .. jgn lee korang ikut bulat bulatt … pasal lain orang lain financial dia …. cash flow orang lainn…. tak sama …. so cam mana pun kena buat kira kira duluu … kalau orang yg jee belanja melebihi gaji …. dia kena guna kan OD utk support expenses dia …. tapi kalau orang tu mmg takde masalah kewangan … maksud nye gaji dia sentiasa cukupp … so dia leh guna kan OD tu utk max ASB….

contoh cam aku … tak perlu nak maximum ASB… pasal aku nye ASB dah max….cuma nak max kan akaun bini akujee ….. by bulan 4 nie..insya allah penuhh … that ‘s why aku guna OD nie utk investment rumah aku …..bini aku suka lah tu aku tolong dia penuh kan savingg … tapi bukan dia leh gunaa …. of course aku akan cagar kan balik ASB tu utk dapat kan OD lagi .. .eheheh … so dia just dapat dividend jee lah …

aku kasi satu scenario seperti dibawah …kata lah kita ada ASB = 11k…. nie paling minimum… so OD akaun kita akan ada RM10450…… kata lah sebelum nie kita saving RM100…. so kita cuba simpan ASB kita RM200 dari kaedah OD niee … so dalam 1 thn.. kita akan guna kan rm2400…  aku suggest korang awal terus je lah keluar kan lump sum selama 1 thn tu … keluar kan terus rm2400 … terus masuk ke asb kita…….maksud nye thn 1 kita dah guna kan od tu sebanyak rm2400……kata lah dividend 10%…. senang aku nak kira…… so masuk thn ke 2… kita dpt dividend pada jumlah saving RM11k … plus RM2400… so total dividend ialah rm1349…so dividend nie kita kena lah masukkan balik dalam akaun OD kita………. repeat kan step tu sampai lah kita nampak balance akaun OD kita menurun.. pas tu dia naik balik pasal saving kita dah makin bertambahh … dah leh menampung pengeluaran setiap thn yg kita buat tu …… nampak kee tak apa yg aku cuba sampai …. ehehe .. tu yg aku tak prefer tulis kat sini … takut korang silap pahamm …. aku cuba simplify seperti kat bawah ….

 ASB = RM 11k ..

OD = RM10450 … (95% dari RM11k)

tu modal permulaan kita lahh.. assuming kita dpt dividend 10%….. senang aku nak kira… pasal calculator pun takde kat aku sekarang niee … thn lepas kan dividend nye 9%.. so dekat dekat lah tu …

thn 1. ….

keluar kan OD = 2400.. ..

Balance OD = 10450 – 2400 = 8050.

masuk thn ke 2…. kita dapat dividend. kan .. kan .. kann ..

dividend asb= 10% x (rm11k + 2400) = 10% x rm13400… = 1340…

kita keluar kan dividend tu . masuk kan balik dlm akaun OD…

balance akaun OD = 8050+1340 = 9390…

kita guna kan akaun od nie utk saving ASB lagi ..= 2400 sethn…

BalanceOD Â Â sekarang nie = 9390 -2400 = 6990….

masuk thn ke 3…

total ASB = rm11k + 2400 + 2400… =15800

so dividend ASB = 10% x 15800 = 1580 ….

so balance OD sekarang = 6990 + 1580….=8570 …

kita repeat balik …. keluar kan 2400 dan masuk kan dalam ASB…

Balance OD = 8570 – 2400Â = 6170 …

masuk thn ke 4 …

total asb = RM11k + 2400 + 2400 + 2400Â = rm18200….

dividend = 10% x 18200 = 1820 ….

repeat sama gak .. keluar kan RM2400… dalam akaun OD..

balance OD sekarang = 6170 +1820 – 2400 .= 5590…

masuk thn 5….

Total ASB = RM11k + 2400 + 2400 + 2400 + 2400 = Rm20600 …. tahniahh.. anda berjaya gandaan simpanan anda dalam masa 5 thn.. tanpa effect belanja lainn…… tanpa ada masalah…

dividend ASB = 10% x 20600 = 2060….

balance OD sekarang … 5590 + 2060 = 7650 ….

repeat balik step yg sama .. keluar kan rm2400 utk simpanan asb….

 lepas nie korang kita sendiri yerkk .. aku penat nak kira kan .. hehehehe… bayang kan kalau kita leh gandakan saving kita tanpa effect cash flow kita.. tanpa buat pinjamman .. tanpa buat personal loan … tanpa guna credit carfd berlebihann … amacam .. bagus kee tak …

ada trickk sikit kat sini … cam interest yg kita kena dari penggunaan OD tu …. interest 6.75% daily rest … kalau kita guna rm2400 .. sethn kita kena interest dalam rm162 utk setahun.. (2400x 6.75% )…. ada cara cam bank tak dpt caj kita sebykk tu …. heehh…ehhehe… kalau nak tau … leh turun TT kat ramal junction… aku nak explain kat sini .. agak susahh… takut korang tak nampak flow dia cam mana …….

apa yg aku nak tekan kan sini .. setiap method ada kebaikan dan keburukanye.. …pada aku system nie ok … keburukannnye ialah pada diri kita sendiri .. sama ada kita boleh displinn … sama ada kita boleh tahan nafsu bershopping kita… pasal guna OD nie … kita sentiasa ada duitt … bila sentiasa ada duit … setan pun sentiasa menggoda kita utk berbelanja … cam mana pun akan lari sikit targett …Â cam aku …….sesenang jee aku beli laptop baru … hehehe ..walaupun objective aku beli laptop nie ialah utk business … utk main share. stockk .. or maybe soon forexx…… that why aku kena ada laptop yg baru …pasal laptop yg sedia ada .. dah berusia 5 thn… so alang alang beli … ambik lah latest nye …..

pada sesapa yg nak try cara nie .. aku nasihat kan .. start dgn amount yg kecik dulu .. .minimum rm11k .. should be ok … pasal kalau korang joli katak punn… korang hilang rm11k jee …. lebih kurang sama jee dgn credit limit credit cardd…. sebenarnyee cara nie sesuai sgt utk sapa yg nak settle kan hutang credit cardd …. interest credit card 18% sethn.. .. compare dgn OD interest 6.75% atas baki berkurangan … memang jauh beza….. sebab tu aku tekan kan awal tadi .. kena tgk financial masingg masingg…. jgn ikutt orang … tapi paham kan cara tu dulu . baru sesuai kan ikut financial kita…. aku nie takde lah pandai mana ….tapi setakat nak kasi advice yg basic tu boleh lah …. lagi pun aku rasa dulu aku belajar accounting pun takde ajar rolling camniee .. dia cuma ajar interest calculation jee … entah apa apa lagi lah … yg kekadang aku pun tak pahamm kena ada formula niee …. tak nampak cam mana nak apply dalam kehidupan harian kita…

setakat nie jee aku nak share…. pasal aku tak nampak korang paham ke tak apa yg aku tulis ini…. nie just 1 way communicationn… tu yg lecehh…. susah sikit nak terang kan … better jumpa face to facee…. ber TT ke .. leh cite lebih lanjutt ….jgn lah korang ingat aku nak cajj lakk … pasal nie just knowledge sharingg…. asal kan korang doa kan aku murah rezeki cukup lahh …sesama kita bina kehidupan yg lebih selesa… prepare untuk masa masa akan datang ….

apa pun.. assignment korang … abis kan lah kiraan tu …. korang tgk lah ASB korang mencanak naikk …. tanpa effectt cash flow korang pun .. tanpa gangu belanja harian korang tu …… malah leh ganda kan saving tu ……

kalau tak paham kee .. kurang pasti kee .. feel free to ask question here… no problemm .. no service caj …. hehehhe ..

nak maklumat yang banyak sikit layari —–à>>>>> http://semuatentangdiriaku.blogspot.com/2009/05/pengurusan-kewangan-yg-betul.html

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s